Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο Νοέμβριος 2015

mkie_small

Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Νοέμβριος 2015

Το ΜΚΙΕ τον Νοέμβριο δέχτηκε 1011 επισκέψεις ασθενών. Το οδοντιατρείο μας δέχτηκε  45 ενήλικες και 12 παιδιά. Ψυχολόγοι παρείχαν θεραπεία  σε 32 ασθενείς ενώ οι ψυχίατροι δέχθηκαν 28 επισκέψεις. Αρκετούς άλλους βοηθήσαμε να απευθυνθούν στο ΠΕΔΥ και νοσοκομεία.
Με εργαστηριακές εξετάσεις από τα συνεργαζόμενα με το ΜΚΙΕ εργαστήρια καλύφθηκαν:

 • Αιματολογικό/ βιοχημικό έλεγχο: 56 ασθενείς
 • Απεικονιστικό έλεγχο: 66 ασθενείς
 • Ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις: 6 ασθενείς
 • Νοσοκομειακή αντιμετώπιση : 1 ασθενής.
Δεχθήκαμε δωρεές σε φάρμακα και υλικά από:

 • 119 συμπολίτες μας
 • 3 οργανώσεις / Συλλόγους της χώρας μας
 • Δύο δομές κοινωνικής φροντίδας Δήμων

και ακόμη δεχθήκαμε ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια από το εξωτερικό από :

 • φίλους αλληλέγγυους από την Ελβετία καθώς και από την Ιταλία
Στηρίξαμε στη βάση της αλληλεγγύης με  φάρμακα και υλικά :

 • 22 Κοινωνικά Ιατρεία ανά την Ελλάδα (σε πολλά από αυτά περισσότερες από μία φορά)
 • 2 Ιδρύματα παροχής φροντίδας και ανακόυφιςης ασθενών
 • 9 Δημόσια Νοσοκομεία
 • 5 δομές υποστήριξης προσφύγων σε Ελληνικό, Ειδομένη, Λέσβο , Αθήνα (σε κάποια περισσότερες από μία φορά)
Μας επισκέφτηκαν δημοσιογράφοι από 8 ΜΜΕ που εκπροσωπούσαν διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ και μεταξύ άλλων τη Γερμανική τηλεόραση SWR ARTE ARD, τη Γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, το κανάλι ARTE (εκπομπή Yourope), το Ελληνικό MEGA.
 Μας επισκέφτηκαν 2 ομάδες αλληλέγγυων και τέσσερις ερευνητές
Έγραψαν για μας τον Οκτώβριο:

 • Η αυτοδιαχειριζόμενη κλινική του Ελληνικού απορρίπτει βραβείο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκπρόσωποι του κέντρου περιγράφουν ως «υποκριτικό» το βραβείο που προσφέρεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα’.
  Ισπανική εφημερίδα Diagonal, 10 Οκτωβρίου 2015.

«Το ίδιο το Κοινοβούλιο του οποίου ο πρόεδρος, ο Γερμανός σοσιαλιστής Martin Schulz , απείλησε τους Έλληνες με την πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ εάν ψήφιζαν «όχι» την ημέρα του δημοψηφίσματος , προσφέρει αναγνώριση στο κέντρο, που νοιάζεται για τους ασθενείς που έχουν χάσει την κάλυψη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μες από ένα βραβείο που τα μέλη του έχουν απορρίψει λέγοντας ότι « θα ήταν εντελώς υποκριτικό να λάβετε ένα τέτοιο βραβείο με το οποίο η Ευρώπη προσποιείται ότι δεν βλέπει τα υποσιτισμένα βρέφη, τους ανασφάλιστους ασθενείς που καταλήγουν νεκροί από τον καρκίνο, τις ιστορίες των πεινασμένων οικογενειών και των ατόμων που ζουν χωρίς τροφή , χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα για έναν ακόμη χρόνο.»Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου στην Ισπανική εφημερίδα και στην ιστοσελίδα Diagonal.

Ακούστε την εκπομπή «Η Αλληλεγγύη στον Αέρα» του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείο Ελληνικού που ξεκίνησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) κάθε Σάββατο στις 15:00 – 15:30, σε πανελλήνια εμβέλεια στις συχνότητες 91,6 και 105,8 στα FM.
Μπορείτε να ακούσετε τις ηχογραφημένες εκπομπές πηγαίνοντας στο http://www.mkiellinikou.org/blog/2015/11/05/radiofono/
Άλλες δραστηριότητες-συμμετοχές:

 • Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι «Φίλοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού», διοργανώνουν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο bazaar στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. θα διαθετεθούν πλήθος από χειροποίητα (κυρίως) είδη, φτιαγμένα με μεράκι από εθελοντές και φίλους του ΜΚΙΕ. Οι επισκέπτες του bazaar θα βρουν ακόμα βιβλία, δώρα και πολλά – πολλά μικροαντικείμενα και ευκαιρίες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να πιουν ένα καφέ στο κυλικείο και να δοκιμάσουν σπιτικούς μεζέδες, που έφτιαξαν και προσφέρουν εθελοντές και φίλοι του ΜΚΙΕ. Θα διοργαθωθούν ακόμη ειδικές δραστηριότητες για παιδιά.
 • ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στο χώρο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού στις 13 Δεκεμβρίου 2015, Κυριακή, από τις 9.00π.μ έως τις 14.30μ.μ., με την συνδρομή του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ» και από κοινού με την Τράπεζα Αίματος «Δημήτρης Βλων».
 • Η Θεατρική ομάδα του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού παρουσίασε την παιδική παράσταση με τίτλο «Η μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν» του Γ. Βήχα. Δόθηκαν τρεις παραστάσεις, στο «Κάρολος Κουν», Άλιμος (1η Νοεμβρίου), στο «Δημαρχιακό Μέγαρο » της Ηλιούπολης (15 Νοεμβρίου) και στο Αμφιθέατρο 1ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» (29 Νοεμβρίου)
 • Συνεχίζουμε να βοηθούμε στην υποδοχή προσφύγων που προσέρχονται στο γήπεδο Χόκευ στο Ελληνικό. Καλύπτουμε ανάγκες του φαρμακείου, εθελοντές γιατροί εξετάζουν ασθενείς και πολλοί άλλοι εθελοντές μας βοηθούν στη διανομή ρούχων, γευμάτων, στην καθαριότητα και στην απασχόληση παιδιών.
 • Απαντώντας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στη δημοσιογράφο Παναγιώτα Καρλατήρα που ανέφερε ότι στηρίζουμε την πολιτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΚΙΕ εξέδωσε δελτίο τύπου όπου μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι ‘..ανάμεσα στους 300 και πλέον εθελοντές μας υπάρχουν και έντονα πολιτικοποιημένα άτομα, κάποια από τα οποία δίνουν τους δικούς τους αγώνες και μέσα από διάφορα κόμματα και παρατάξεις, που βρίσκονται εντός και εκτός κοινοβουλίου, και όχι μόνο από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.   Αυτή τους όμως η δράση δεν αφορά το ιατρείο, και αντίθετα δημιουργεί μια ισχυρή ενότητα μεταξύ μας, γιατί νιώθουμε στην πράξη ότι ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από κάποιες πολιτικές επιλογές του.’ Δείτε εδώ όλο το δελτίο τύπου με τίτλο ‘Άηθες και προσβλητικό δημοσίευμα από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα’ που δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του ΜΚΙΕ.
 • Το ΜΚΙΕ δημοσίευσε δελτίο τύπου με το οποίο έθεσε προς την Κυβέρνηση βασικά ερωτήματα για τα άμεσα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της υγείας ‘ας μας πει η νέα κυβέρνηση τι θα κάνει: 1) Με την χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Πόσο τοις % επί του ΑΕΠ θα είναι; Πόσα χρήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και πόσα για τα νοσοκομεία; 2) Με τους ανασφάλιστους. Θα δοθεί επιτέλους η πολυπόθητη ελεύθερη, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πλήρης και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ;’ Δείτε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου με τίτλο ‘Απαιτούμε απαντήσεις αντί εξαγγελιών από την νέα κυβέρνηση’ που δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του ΜΚΙΕ.

Το Μητροπολιτκό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) αποτελεί εθελοντική δομή που παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους πολίτες.

“Και όσο η λιτότητα και η βαρβαρότητα συνεχίζονται, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαστε…”

Ομάδα επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

http://www.mkiellinikou.org

Top