Μικρές ιστορίες-θαύματα από το Ιατρείο

Τελευταία ενημέρωση 23/05/2017
Σε αυτή την σελίδα σκοπεύουμε να αρχίσουμε να ανεβάζουμε εμπειρίες και συναισθήματα που είχαμε και νιώσαμε,  οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, και μας συγκλόνισαν.  Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουμε τις όμορφες και γεμάτες ελπίδα στιγμές που έχουμε βιώσει … μικρές στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα μας.

+++

Μια μικρή ιστορία-θαύμα από την Βασιλική, εθελόντρια του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού:

«Σήμερα ξεκίνησε μία στενάχωρη ημέρα με τα προβλήματα της καθημερινότητας να στροβιλίζονται στο μυαλό μου και να καταλαμβάνουν όλο το θετικό χώρο απομακρύνοντας τη ζεστασιά της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Συμβαίνει άλλωστε σε όλους μας όλο και περισσότερο νομίζω.

Γύρω στις 12.00 π.μ ένα τηλεφώνημα στο ΜΚΙΕ από το φαρμακείο δημόσιου Νοσοκομείου απομακρύνει την δική μου καθημερινότητα. Μία νέα κοπέλα … μόλις μανούλα…. και απρόσμενα αντιμέτωπη με την λευχαιμία! Και ….. για να ξεκινήσει θεραπεία που πόσα σημαίνουν άραγε τα λεπτά …. τα δευτερόλεπτα γιαυτή… για τους δικούς της ανθρώπους … έπρεπε να περιμένει την έγκριση καθώς το φάρμακο που ο γιατρός συνιστούσε ήταν έξω από το πρωτόκολλο της συγκεκριμένης περίπτωσης και απαιτείτο ειδική έγκριση …. άγνωστο πόσο καιρό θα πάρει. Η παράκληση μήπως διαθέτουμε το ακριβό σκεύασμα … και το άκουσμα του ονόματος του φαρμάκου …. που ΝΑΙ το είχαμε… και το βλέμμα του συγγενούς που το παρέλαβε το απόγευμα μου έδωσαν και πάλι την αισιοδοξία και την ελπίδα που είχα πράγματι ανάγκη.

Μία δύσκολη προσωπικά μέρα κατέληξε σε μία ζεστή αισιόδοξη καληνύχτα.

Γιατί το ΜΚΙΕ αξίζει σαν θησαυρός για πολλούς ανθρώπους…»

22/05/2017

+++

          ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΜΙΑ ΛΕΞΗ –ΔΕΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

–    Τι ώρα θα βρεθούμε την Κυριακή;
–    Η παράσταση είναι στις 6,00 το απόγευμα  άρα κατά τις 2,00 είναι καλά.
–    Ωραία ,λοιπόν, την Κυριακή στο γνωστό μέρος.

Στο γνωστό μέρος που σχεδόν τρια χρόνια τώρα φιλοξένησε τις πρόβες ,το όνειρο και την αγωνία της ομάδας μας για αυτή την θεατρική παράσταση. Σκηνικά, κουστούμια και όλα τα απαραίτητα μπαίνουν στα δυο-τρια αυτοκίνητα και  όλοι μαζί ξεκινάμε………………………………

Φτάνουμε στον προορισμό μας και οι άνθρωποι που μας περιμένουν μας υποδέχονται φιλόξενα. Λίγη ώρα αργότερα όλα είναι έτοιμα για μια τελευταία πρόβα. Φώτα, μουσική, τραγούδια, πρόζα….

Μισή ώρα πριν την παράσταση έρχονται οι πρώτοι θεατές. Μια μικρούλα κρατάει με δυσκολία μια τσάντα με γάλατα εβαπορέ. Είναι βαριά για την ηλικία της και η μαμά της προσπαθεί να της την πάρει  . ¨Εγώ θέλω!!!¨απαντά η μικρή.
Πλησιάζουν στην είσοδο του θεάτρου .¨Που να τα αφήσω;; είναι για τα παιδιά …¨
Μια γιαγιά έρχεται με την εγγονή της εξηγώντας της ,την παράσταση που θα παρακολουθήσουν.
¨Και τι είναι η αλληλεγγύη;; ¨ ρωτάει η μικρή.
¨Είναι αυτό που κάναμε εμείς που φέραμε αυτά τα πράγματα και το κοινωνικό ιατρείο θα τα δώσει σε παιδιά που έχουν ανάγκη ¨ απαντάει η γιαγιά.
Το θέατρο σχεδόν γεμάτο και η παράσταση ξεκινά. Για την επόμενη ώρα η θεατρική ομάδα του Μ.Κ.Ι.Ε δεν αποτελείται  ούτε από γιατρούς  ,ούτε από εθελοντές  γραμματείας  ή φαρμακείου.
Νεραΐδες, ξωτικά και  όμορφες  μελωδίες μπαίνουν στις καρδιές μας και μας βοηθούν να μεταφέρουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης.
Στο τέλος της παράστασης ένα κοριτσάκι  λέει στον αρχηγό των ξωτικών¨ Δεν σας φοβάμαι  εσάς τα ξωτικά γιατί είστε χαζά και δεν μπορείτε να μας κάνετε κακό!!!¨
Λίγο παραδίπλα ένας μικρούλης που δεν πάει σχολείο ακόμα , αναρωτιέται  μετρώντας με τα δάχτυλα του ¨Δεν είναι δέκα τα γράμματα της αλληλεγγύης. Είναι πέντε. Λάθος κάνουν!!!¨

Κι όμως δεν κάνουμε λάθος ,μικρέ μας φίλε!!!
Αλληλεγγύη  δέκα  γράμματα !!!
Δέκα γράμματα που  μας ένωσαν  και μας βοήθησαν  να ταξιδέψουμε  την μελωδία του ιατρείου μας όσο πιο μακριά για να βοηθήσουμε στο έργο του.

Σήμερα  27 Μαρτίου που είναι παγκόσμια ημέρα θεάτρου εμείς γιορτάζουμε το θέατρο της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Σήμερα που το θέατρο έχει την τιμητική του θυμόμαστε ότι στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε μέρος της θεραπείας των ασθενών για αυτό και στα ασκληπιεία πάντα υπήρχε δίπλα ένα θέατρο .

Σήμερα που το θέατρο γιορτάζει ,το ιατρείο μας και η θεατρική του ομάδα ευχαριστεί όλους εσάς που στηρίζετε καθημερινά το έργο του.

Χ.Π. 27/03/2017

+++

«Γεννήθηκε απόψε ένα παιδί…
Ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός…»

Στις 3 του Απρίλη ήρθε στον κόσμο ένα «ανοιξιάτικο» μωρό!
Είναι τόσο μικρούλι και ήσυχο, που «μετά» δεν μπορείς να το ξεχάσεις…
… σου’χει φτιάξει τη μέρα, σου΄χει ζεστάνει την καρδιά!

Και να σκεφτεί κανείς ότι η ΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν είχε την διάθεση να το δεχθεί…
ΔΙΟΤΙ δεν είναι ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ … ΔΙΟΤΙ ο μπαμπάς του δεν έχει διάθεση για μωρά … ΔΙΟΤΙ η μαμά του είναι ανήλικη…

Κι όμως, αυτός ήρθε κ’ κοιμάται με μια εμπιστοσύνη ζηλευτή και αφοπλιστική.
Και η ανήλικη μαμά του όσο και η δυναμική του γιαγιά σε ξαφνιάζουν με την αξιοπρέπεια που τις διακρίνει.
Κι ας μην ξέρουν τι σημαίνει «αναδρομική ασφάλιση» …

Τους υποσχόμαστε ότι και εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, σε πείσμα των καιρών …

Καλώς ήρθες μικρούλι 

Β.Σ. (εθελόντρια)

+++

 «Kι άλλο παιδί γεννήθηκε απόψε
κι άλλο λουλούδι βγήκε στην αυλή…»

Στις 16 του Απρίλη στις  7.30΄το πρωί  γεννήθηκε ένα κοριτσάκι… μιά μπέμπα ρόζ… που τρώει λαίμαργα και κλαίει, γιατί κάτι  -μάλλον-  της φαίνεται άβολο  σ΄αυτόν τον Κόσμο. (Βγήκε , βλέπεις κι έξω απ΄τα «νερά» της).
Ο αδερφός της τη φωτογραφίζει… θαυμάζοντας.
Είναι από τα τυχερά μωρά, που και οι δυό γονείς του το ήθελαν… Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ βέβαια είχε – και πάλι- τις αντιρρήσεις της… ΔΙΟΤΙ … πού πάς , πουλάκι μου, με άνεργους γονείς? Ελπίζεις να τα χαρίσουνε τα έξοδα τού τοκετού? Ξέρεις  πόσοι πολλοί είναι οι άνεργοι?  Θα το κλείσουμε το Νοσοκομείο τότε…
(Και ΜΗΝ τολμήσεις και ρωτήσεις ΠΟΙΟΣ τους έκανε ΄Ανεργους…)
Κοιμήσου Εσύ… Η Αγάπη θα τα λύσει όλα σου τα προβλήματα…Οι γονείς σου αγωνίζονται.    Και μείς στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού  προσπαθούμε… Ο Κόσμος μάς βοηθάει γιά να μη ζήσετε εσείς τη στέρηση… ΄Οταν μεγαλώσετε να μη μάθετε τι θα πεί ΚΡΙΣΗ και ΜΙΖΕΡΙΑ, αλλά να νοιώσετε τι σημαίνει ΑΓΑΠΗ κι΄ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
Προσπαθούμε ώστε η ΠΟΛΙΤΕΙΑ νάχει αλλάξει ως τότε και να βλέπει καθαρά κάτι πολύ απλό κι΄ ανθρώπινο …οτι ΟΛΑ τα παιδάκια τού Κόσμου είναι  παιδιά της…

Β.Σ. (εθελόντρια)

+++

Δεν θα ξεχάσω ποτέ 2 συγκεκριμένες στιγμές ανθρώπινου μεγαλείου που έζησα στο ιατρείο.   
Η μία ήταν ένα απόγευμα Τρίτης, χειμώνας του ‘12, μόλις είχα μπει στο ιατρείο από την δουλειά μου.  Ήμουνα λίγο αλαφιασμένος, γινόταν και ένας μικρός χαμός από τους ασθενείς.  Πάνω στην δουλειά το βλέμμα πέφτει πάνω σε μια μητέρα που είχε φέρει τα δύο μικρά της αγόρια για να τα δει η παιδίατρος μας.  Μόλις είχε βγει από το εξεταστήριο και κρατούσε σακούλες με παιδικό γάλα και πάνες, δείγμα ότι έχει ανάγκη.  Όπως όλοι οι εθελοντές πήγα κοντά και ρώτησα τα μικρά εάν θα ήθελαν παιχνίδια.  Ο μικρός, κάπου στα 3 μου χαμογέλασε και είπε ένα γεμάτο ΝΑΙ … ο «μεγάλος», κάπου στα 5 … με κοίταξε με τα μεγάλα του μάτια και μου είπε, χωρίς να διστάσει, «… έχω πάρει κύριε ήδη ένα παιχνίδι, ας πάρει και κάποιο άλλο παιδάκι…».  Βούρκωσα με την μια, τραβήχτηκα πιο πέρα να μην με δουν, πήγα στην αποθήκη και έφερα όλη την σακούλα.  Ένιωθα τόσο μικρός μπροστά του, το μόνο που του είπα ήταν «…έχουμε πολλά παιχνίδια, πάρε ότι θέλεις».  Μου χαμογέλασε, χωρίς να πει λέξη … πήρε αγκαλιά ένα αρκουδάκι , το έβαλε σε μια σακούλα που είχαν τα γάλατα, πήρε το χέρι της μητέρας του και του μικρού αδερφού και τους οδήγησε προς την έξοδο.  Πρώτη φορά πήρα ένα τόσο μεγάλο μάθημα ανθρωπιάς από έναν τόσο «μικρό» άνθρωπο.  Σκέφτηκα ότι εάν ένα τόσο μικρό παιδί ήδη γνωρίζει την αξία του να μοιράζετε τα παιχνίδια του με άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχει ελπίδα για όλους μας.
Η δεύτερη φορά, απόγευμα Πέμπτης … μόλις είχε τελειώσει η βάρδια, το ιατρείο είχε λίγο κόσμο.  Άκουσα την πόρτα να ανοίγει και ενστικτωδώς γύρισα να δω ποιος μπήκε.  Ήταν μια κυρία με εμφανή τα σημάδια της σοβαρής πάθησης της.  Καρκίνος λέγεται το τέρας που παλεύει να νικήσει.  Μιλούσα με έναν εθελοντή εκείνη την στιγμή και δεν έδωσα σημασία στον διάλογο που έκανε η ασθενής με τους εθελοντές της γραμματείας.  Άκουσα όμως να αναφέρεται το όνομα μου.  Γύρισα να τους δω όπως μιλούσαν και μου ανέφεραν ότι η κυρία ήθελε να βοηθήσει το ιατρείο … χαμογέλασα κάπως περίεργα, γιατί δεν το περίμενα.  Βλέπετε έχουμε συνηθίσει να μας ζητάνε βοήθεια, ειδικά άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη φυσική κατάσταση.  Την πλησίασα και την ρώτησα πως θα μπορούσε να μας βοηθήσει.  «Διάβασα εδώ την ανακοίνωση σας ότι ζητάτε εθελοντές για την καθαριότητα του ιατρείου και θέλω να σας βοηθήσω, κάνετε τόσο πολλά για μένα, θέλω να δώσω και εγώ κάτι πίσω σε εσάς…» μου είπε με μια φυσικότητα, σαν να ήταν όλα καλά στην ζωή της.  Έμεινα σαν στήλη άλατος μπροστά της, την κοίταξα … ένα χαμόγελο γέμισε στο στόμα μου … ένιωσα ότι ήθελα χρόνο να σκεφτώ τι να της απαντήσω … ήταν από εκείνες τις στιγμές που ενώ περνάνε 1-2 δευτερόλεπτα, νιώθεις ότι πέρασε ένα αιώνας.  Αυτός ο Άνθρωπος (με κεφαλαίο το Α) μας έδινε ότι πιο πολύτιμο είχε στον κόσμο αυτό, τον χρόνο της.  Δεν είχε κάτι πιο πολύτιμο να μας προσφέρει … Την ακούμπησα στο χέρι και την έσφιξα λίγο και της είπα «… τα λόγια είναι λίγα με το να σας πω ένα ευχαριστώ!  Φυσικά και θα σας ενημερώσουμε όταν υπάρξει ανάγκη για καθαριότητα, μήπως όμως …» δεν με άφησε να συνεχίσω, μου έδωσε και εκείνη ένα πλατύ χαμόγελο, μου έσφιξε το χέρι και μου είπε «εγώ σας ευχαριστώ».  Έφυγε το ίδιο γρήγορα όπως ήρθε … ένιωσα ότι το ιατρείο  άδειασε … ένας άγγελος μόλις είχε φύγει από μπροστά μου.  Γύρισα και κοίταξα τους άλλους αποσβολωμένους εθελοντές … είχαμε – και πάλι – όλοι δακρύσει.
.
Χρήστος Σιδέρης (εθελοντής)

+++

11/07/2013
«Κοιτάζω την κούπα με τον καφέ μπροστά μου
και το μυαλό μου τρέχει…
Εχω πολλά να κάνω σήμερα, αλλά πόσα θα μπορέσω,
όλα γύρω καταρέουν..
Με φέρνει πίσω ο ήχος απ’ το κινητό.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!! ΒΛΕΠΩ!!!
Προσπαθώ να συνέλθω..ποιός, τί βλέπει..
Ο Δημήτρης είμαι, άρχισα την θεραπεία και ξεχωρίζω
τα πρόσωπα..
Καλημέρα..μια λέξη που την λέμε απο συνήθεια πια.
Πόσες φορές συνειδητοποιούμε οτι κάθε μέρα
που ξημερώνει είναι ένα Δώρο!Ο Δημήτρης ΒΛΕΠΕΙ πάλι!!
Αυτή είναι μια Καλή Μέρα.Καλημέρα σας»
Από την εθελόντρια μας Μαρία Ζουγανέλη, υπεύθυνη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνει να πεθάνουν αβοήθητοι

+++

fotografies_Page_09
Τέλη Μαΐου (του ’13) ζήσαμε μια δύσκολη στιγμή όταν ήρθε στο ιατρείο μας ένας μικρός άγγελος μόλις 2 μηνών, ο οποίος ήταν υποσιτισμένος και τα νεφρά του δεν λειτουργούσαν κανονικά.  Η ιστορία του μεγάλη.  Γεννημένος στην Ελλάδα, η μητέρα του τον έφερε από την εμπόλεμη Συρία προστατευμένο στην κοιλιά της.  Δυστυχώς ο άντρας της δεν είχε την ίδια τύχη και τον χάσανε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, από τότε δυστυχώς αγνοείται.  Ο μικρός άγγελος ζύγιζε κάτι λιγότερο από 3.5 κιλά όταν έφτασε σε εμάς, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4.5 κιλά.  Τον παρακολουθούσε παιδίατρος μας όλο αυτό το διάστημα και του δίναμε την απαραίτητη τροφή.  Χθες είχαμε την τύχη να τον έχουμε μαζί μας και πάλι.  Οι εθελοντές ξέσπασαν σε γέλια χαράς όταν αντιληφθήκαν ότι το μωρό που είχαμε δει 2 μήνες πίσω είναι πλέον καλά στην υγεία του και έχει πάρει το βάρος που πρέπει.  Χωρίς την βοήθεια πλήθους πολιτών, εταιριών και φορέων δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτόν τον μικρό άγγελο αλλά και ούτε τους υπόλοιπους δεκάδες αγγέλους που έρχονται κοντά μας κάθε μήνα, πολλοί από τους οποίους είναι και αυτοί υποσιτισμένοι.  Τα ευχαριστώ προς όλους σας είναι λίγα!
.
Χρήστος Σιδέρης (εθελοντής)

+++

Πώς γράφεται η  «Αλληλεγγύη»;
Ακροβατούμε κι ανασαίνουμε λοιπόν, στον αστερισμό της Αλληλεγγύης.   Σιγά – σιγά χαλαρώνουμε στη Μαγεία, που αναδύεται , όταν ο καθένας μας βγαίνει απ’ το στενό κουκούλι τού «Εγώ» του, στο άπειρο » Εμείς»!
Πυρήνας Αλληλεγγύης  μας το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του  Ελληνικού,  απ΄όπου προσπαθούμε να προσφέρουμε  φροντίδα και Αγάπη στους Συνανθρώπους μας που πάσχουν, σε τούτες τις δύσκολες ώρες που μαστίζουν την Χώρα.
Ψάχνουμε τους τρόπους να μετατρέψουμε τα δάκρυα και την αγωνία σε  Ελπίδα κι Εμπιστοσύνη, τώρα που η  Υγεία και η Περίθαλψη  έγιναν – στυγνά-   Προνόμιο των Ολίγων.
Όχι – δεν είναι εύκολο – είναι όμως Μαγικό  το πώς λειτουργεί…
Η Έλενα το περιγράφει συγκινημένη…
«Ποτέ δε θα ξεχάσω …» λέει  «την ασθενή που  έφτασε ως το Ιατρείο ελπίζοντας να βρει το πανάκριβο της φάρμακο και δεν υπήρχε!»
«Ποτέ δε θα ξεχάσω την απογοήτευση στα μάτια της»
Η Έλενα  {που μπορεί να ήταν και η Βασιλική ή  η Μαρία …} πασχίζει ειλικρινά στη θέση της έλλειψης  να προσφέρει Ελπίδα… «Μπορεί να μάς το φέρουν … Θα σας ειδοποιήσουμε!»
Κι η ασθενής διπλά  πικραμένη απομακρύνεται…
Ποιά  Δύναμη είν΄αυτή που ενεργοποιεί το Θαύμα; Η δύναμη της Αγάπης  ίσως;
Πώς γίνεται – όταν εύχεσαι με όλη σου την ψυχή  κάτι για τον Συνάνθρωπο  που υποφέρει- η Ευχή σου να πραγματοποιείται άμεσα;
Εκείνη τη στιγμή η Έλενα μάθαινε από  τη Ρέα ότι το φάρμακο μόλις ήρθε!  Το έφερε ένας απλός πολίτης – το έφερε ένα χέρι Θεϊκό – καμιά φορά  αυτά μπερδεύονται…
Σημασία είχε τώρα να προλάβει την Ασθενή που  έφευγε … και την πρόλαβε.
Μπορεί το πανάκριβο φάρμακο να μην θεραπεύει τελικά – αυτό δεν το ξέρω…
Το χέρι του Εθελοντή όμως , που  απλώνεται να σε σταματήσει και στο προσφέρει
τρέμοντας  από συγκίνηση  είναι άκρως Θεραπευτικό!
.
«Βρισηίς» (εθελόντρια)
.
+++
.

Ήταν λίγους μήνες (Ιανουάριος ή Φεβρουάριος του 2012)  που το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είχε ανοίξει τις πόρτες του στου Ανασφάλιστους και Άπορους συμπολίτες μας.

Η προσέλευση ήταν ακόμα μικρή καθώς και η ανταπόκριση του κόσμου στις αιτήσεις μας για φάρμακα,  μια που ο κόσμος δεν μας ήξερε ακόμα.
Εμείς οι λίγοι τότε εθελοντές γραμματείας,  που είχαμε πλαισιώσει το ιατρείο στο ξεκίνημά του,  είμασταν ακόμα άπειροι, και προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς μας όσο καλλίτερα μπορούσαμε στο έργο τους.
Βαδίζαμε όμως περισσότερο από ένστικτο παρά σε πραγματικές γνώσεις.
Μία μέρα λοιπόν στην βάρδια μου,  ήλθε στο ιατρείο μία ασθενής στην  οποία ένας από τους γιατρούς μας είχε χορηγήσει κάποιες αντιπηκτικές ενέσεις,  και χρειαζόταν συμπλήρωμα,  γιά να συμπληρώσει τις 20 που χρειαζόταν.
Δεν είχαμε φαρμακοποιό έκείνη την ημέρα,  και πήγα στον γιατρό μας κ. Βήχα και του ζήτησα να βρει αυτό το φάρμακο,  όπως και πραγματικά έγινε.
Πήγε στο φαρμακείο μας (πολύ φτωχό τότε) βρήκε τις ενέσεις και μου τις έδωσε για να τις παραδώσω στην ασθενή μας.
Όταν πήρα το κουτί στα χέρια μου …………….  πάγωσα.
Ήταν το ίδιο κουτί (με τον γραφικό μου χαρακτήρα) που μήνες πριν χρησιμοποιούσα για την μητέρα μου, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και είχε αποβιώσει τον περασμένο Ιούλιο.
Είχαμε χαρίσει όσο φάρμακα της είχαν περισέψει στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν.   Πρέπει λοιπόν,  να το είχαν δώσει σε κάποιον άλλο ασθενή,  ο οποίος αυτός ή οι οικίοι του τό έφεραν και μας το έδωσαν στο ιατρείο μας σε μία από τις αναζητήσεις στους πολίτες μας για φάρμάκα.
Όταν το ανέφερα στον γιατρό μας,  μου είπε κατα λέξη «Όλα έχουν κάποιο λόγο που γίνονται» ……………..
Μέσα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής,  αυτό το κουτί με τις ενέσεις, έπρεπε να καταλήξει στα δικά μου χέρια.
.
Μ.Σ (εθελόντρια)
.
+++
Θέλω να μοιραστώ τα συναισθήματα που ένιωσα χθές το βράδυ (13/03/2014) στο τελείωμα της βάρδιας μου. Η Πέμπτη στο ιατρείο ήταν για μένα κουραστική, γιατί μετά τη βάρδια ακολούθησαν και συναντήσεις με τις ομάδες οργάνωσης και μπαζάρ. Παρ’ ολα αυτά όμως γύρισα στο σπίτι μου έχοντας μια αίσθηση πληρότητας και ηρεμίας.
Αφορμή για αυτό ήταν ένας δωρητής μας, ο οποίος πήγε στο φαρμακείο της γειτονίας του, ζήτησε από το φαρμακοποιό να μπει στο blog μας να δουν τις ανάγκες μας, αγόρασε φάρμακα και μας τα έφερε. Δεν γνωρίζω τη χρηματική τους  αξίας, ούτε είναι και ο πρώτος που μας φέρνει φάρμακα, αύτο όμως που με συγκίνησε ήταν η αξιοπρεπής και ταπεινή συμπεριφορά του και το γεγονός ότι ερχόταν από τον Άγιο Στέφανο. Ίσως να ήταν αυτό που εκείνη τη στιγμή είχα εγώ ανάγκη, γι’ αυτο αισθάνθηκα έτσι.
΄Ανθρωποι σαν αυτόν είναι που βοηθούν να κρατούμε ακόμα τον πολιτισμό μας και δεν έχουμε περάσει στο στάδιο  της
βαρβαρότητας, Ασθάνθηκα την ανάγκη να το μοιραστώ. Ευχαριστώ.
.
Μαρία Βαμβακούση (εθελόντρια)
+++

Ο σοφός λαός μας λέει: Καταλαβαίνεις την αξία ενός πράγματος όταν δεν το έχεις πια. Και αυτό στη περίπτωση του ΜΚΙΕ ισχύει και για τις δύο πλευρές (εθελοντών και ωφελούμενων).Από πλευράς εθελοντών…

Όσα λόγια  και αν λένε για το έργο που κάνουμε στο ΜΚΙΕ ,  η πραγματική συναίσθηση αυτού του έργου είναι όταν βλέπεις τα μάτια αδύναμων και ανήμπορων ανθρώπων να σε κοιτούν σαν την μοναδική τους  ελπίδα για αυτό που θεωρούν ότι θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους αλλά ακόμη περισσότερο να κρατηθούν στη ζωή.

Αυτή την εβδομάδα που το ΜΚΙΕ είναι κλειστό , το τηλέφωνο δεν σταμάτησε λεπτό να κτυπά.

Αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν άνθρωποι στη πόρτα μας αναζητώντας μια λύση για το πρόβλημά που είχαν και εστάλησαν κατά τα γνωστά από άλλες δομές που δεν το αντιμετώπιζαν απλά το μετατόπιζαν σε εμάς… (είτε να πάρουν φάρμακα, είτε να βρουν λύση για εξετάσεις κλπ).  Καμία δομή φυσικά δεν σκέφθηκε να επικοινωνήσει ή να μπει στη σελίδα μας (ώστε να δει ότι είμαστε κλειστά) .

Αυτή την εβδομάδα έβλεπες την απόγνωση στα μάτια τους όταν τους έλεγες ότι δεν λειτουργεί και να έρθουν 31/8 . Κανείς δεν δυσανασχέτησε, ευχαριστούσαν με κατανόηση πολύ ευγενικά και έφευγαν.
Όμως εμείς ζούσαμε την απόγνωσή τους . Μας διαπερνούσε μέχρι το κόκκαλο η αίσθηση ότι είμαστε ένα σημαντικό καταφύγιο. «εκεί που θα τους ακούσουν και σίγουρα θα δώσουν κάποια λύση…. » όπως είπε ένας εξ αυτών.

Και μπαίνοντας στη θέση αυτών των ανθρώπων … αισθάνεσαι ανήμπορος και αδύναμος σαν κι αυτούς, αισθάνεσαι θυμό που σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί κανονικά σε αυτό το τόπο, αισθάνεσαι θυμό που γίνονται διακρίσεις ταξικές ακόμη και στην αρρώστια. Αισθάνεσαι ράκος όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο για έναν άνθρωπο που το  βλέπεις με μαθηματική ακρίβεια ότι θα πεθάνει στο δρόμο μέσα στις επόμενες ημέρες…. και αυτό τον άνθρωπο επί τρία χρόνια τον έβλεπες και τον χαιρετούσες και τον φρόντιζες στο ιατρείο…

Βασιλική Ηλιοπούλου
εθελόντρια του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

.
+++

Η σελίδα αυτή θα εμπλουτίζεται συνέχεια με νέες – πραγματικές – ιστορίες των εθελοντών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Top