Παρουσίαση του Ιατρείου

Σκοπός του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ή ΜΚΙΕ όπως μας αρέσει να το λέμε, είναι να προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Στόχος του ιατρείου είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Το ΜΚΙΕ και οι εθελοντές του δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι μπορούν, αλλά και ούτε θέλουν, να υποκαταστήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντιθέτως παλεύουμε για να είναι ανοιχτό σε όλους το δημόσιο σύστημα υγείας και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
.
Η ιδέα της δημιουργίας του ΜΚΙΕ «ανήκει» στον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα ο οποίος πλαισιώθηκε από μια μικρή ομάδα 6 ατόμων που γνωρίστηκαν μερικούς μήνες πριν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του ’11. Η μικρή αυτή ομάδα «ανδρώθηκε» στο Σύνταγμα και μέσα από τις ζυμώσεις που έγιναν εκείνο το καλοκαίρι στην πλατεία η ιδέα να αντισταθούμε έμπρακτα έπεσε στο τραπέζι από τον Γιώργο Βήχα. Τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η προσπάθεια. Σε μια παρέα λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας του στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Σεπτέμβριο του ’11 μας είπε «κανένας Έλληνας δεν πρέπει να πεινάσει, κανένας Έλληνας δεν πρέπει να μείνει χωρίς γιατρό». Ο Γιώργος Βήχας μαζί με την μικρή, αρχικά, ομάδα εθελοντών, πλησίασε τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και ο Δήμος με μεγάλη προθυμία αποφάσισε να βοηθήσει ενεργά στην υλοποίηση αυτής της ιδέας και στην πορεία η μικρή αρχική ομάδα έγινε μεγαλύτερη.
.
Ο χώρος του Ελληνικού επιλέχθηκε γιατί υπήρχαν στην παλιά Αμερικάνικη βάση οι εγκαταστάσεις, για να βρει στέγη το κοινωνικό ιατρείο, αλλά και γιατί οι χώροι και τα κτήρια γύρω από αυτό δίνουν την δυνατότητα, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, να οργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων υποστηρικτικού κυρίως – προς το έργο του ιατρείου– χαρακτήρα.Η ονομασία του ιατρείου υποδηλώνει τον Μητροπολιτικό χαρακτήρα του, παράλληλα με την θέληση των εθελοντών του ο χώρος του παλιού αεροδρομίου να λειτουργήσει προς όφελος όλων των πολιτών και όχι για τα συμφέροντα ολίγων και με αυτόν τον τρόπο να θυμίζει και την ανάγκη δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Το ΜΚΙΕ χτίστηκε και λειτουργεί πάνω σε τρεις πυλώνες :
.
1) Δεν δέχεται χρηματικές δωρεές από κανέναν.
2) Δεν επιτρέπει την παραμικρή κομματική εμπλοκή εντός της λειτουργίας του ή στις δραστηριότητες του.
3) Δεν διαφημίζει κανέναν για την όποια δωρεά κάνει.
.
Με βάση λοιπόν αυτούς τους πυλώνες :
.
– Δέχεται δωρεές μόνο σε είδος ή υπηρεσίες.
– Δεν αφήνει κανένα κόμμα ή παράταξη να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα της δουλειάς των 200 εθελοντών του
– Όλοι οι δωρητές, πολίτες, εταιρίες, οργανώσεις κλπ. βοηθάνε το ΜΚΙΕ με τον μοναδικό όρο ότι το ίδιο το ιατρείο δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να τους διαφημίσει. Οι μοναδικές αναφορές σε ανακοινώσεις μας σε φυσικά πρόσωπα ή οργανώσεις έχουν να κάνουν με την δημόσια φύση της λειτουργίας τους ή το δημόσιο καλό. Ποτέ δεν θα διαβάσει κάποιος δημόσια ανακοίνωση μας με αναφορά σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ή ΙΔΙΩΤΗ που μας βοήθησε. Και πιστέψτε μας, μας βοηθάνε πάρα πολλοί πολίτες, φορείς αλλά και εταιρείες.
.
Το ιατρείο δεν χρηματοδοτείται από ΚΑΝΕΝΑΝ (πέραν των λειτουργικών εξόδων που καλύπτει ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης).  Το άτυπο ταμείο μας δέχεται χρήματα μόνο από τους εθελοντές μας, τα οποία και χρησιμοποιούμε για να καλύπτουμε τις καθημερινές ανάγκες του ιατρείου μας, δηλαδή εμείς οι εθελοντές του το χρηματοδοτούμε.  Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται στο έπακρο η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία μας.  Δίνουμε μεγάλη βάση στην διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας μας.  Όλες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και το ανώτατο όργανο του ιατρείου είναι η συνέλευση του, που αποφασίζει για όλα τα καίρια θέματα.  Όλοι οι εθελοντές είναι ίσοι και οι όποιες αρμοδιότητες δίδονται για καθαρά οργανωτικούς σκοπούς.
.

organogramma

.

* το σχεδιάγραμμα δεν εξαντλεί και δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις υπό-ομάδες που υπάρχουν, είναι απλά ενδεικτικό για τον τρόπο που λειτουργούμε

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2012 (1ος χρόνος λειτουργίας του ιατρείου) δεχτήκαμε 4,000 επισκέψεις. Το 2013 δεχτήκαμε επιπλέον 15,000 επισκέψεις, το 2014 δεχτήκαμε επιπλέον 16,000 επισκέψεις και μέχρι τον Ιούνιο του 2015 είχαμε δεχτεί συνολικά (όλα τα χρόνια) 41,000 επισκέψεις. Κατά μέσο όρο δεχόμαστε πάνω από 1,000 επισκέψεις το μήνα.

Ο συνολικός αριθμός των εθελοντών ανέρχεται στους 280, από τους οποίους οι 115 είναι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι και άλλοι θεραπευτές.

Ακολουθούν, ένα βίντεο-παρουσίαση του ιατρείου μας αλλά και δύο βίντεο με τον απολογισμό του έργου μας για τα έτη 2011-2012 και 2012-2013.


Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό άλμπουμ με τις δραστηριότητες μας ΕΔΩ

Top