Επίσκεψη Γερμανών γιατρών και ακτιβιστών στο ΜΚΙΕ

20140213_184921

 

20140213_203914

Στις 13/02 δεχτήκαμε την επίσκεψη Γερμανών γιατρών και ακτιβιστών, από τις πόλεις του Αμβούργου, Φρανκφούρτης και Μονάχου.  Έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ιατρείο μας αλλά και για τον τρόπο οργάνωσης μας.  Με μεγάλη έκπληξη άκουσαν τα όσα είχαμε να τους αναφέρουμε για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και για μεμονωμένα περιστατικά ανασφάλιστων ασθενών μας.  Αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, εδώ και 3 δεκαετίες μέλος της Ε.Ε. , το 1/3 του πληθυσμού είναι αποκομμένο από την οποιαδήποτε δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της, μόνο και μόνο γιατί έτυχε να μείνουν ανασφάλιστοι.  Αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι σειρά Ελληνικών κυβερνήσεων αγνοούν και ηθελημένα αφήνουν πολίτες να πεθάνουν αβοήθητοι.  Αυτές τις τραγικές αλήθειες «πήραν» μαζί τους πίσω στην Γερμανία και ξεκίνησαν να τις μεταφέρουν στους Γερμανούς πολίτες, όπως και τους ζητήσαμε να κάνουν.

Είναι άξιο αναφοράς ότι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας έχουμε λάβει βοήθεια (σε μορφή φαρμάκων) από συγκεκριμένες αλληλέγγυες ομάδες πολιτών στην Γερμανία αλλά και από μεμονωμένους πολίτες που αντιλαμβάνονται το μεγάλο έγκλημα που συντελείται στην πατρίδα μας.  Αναρωτιόμαστε ποτέ θα το καταλάβουν οι δικοί μας κυβερνώντες;

Παραθέτουμε αυτούσιο ένα σύντομο άρθρο του «The Insider» για την συγκεκριμένη επίσκεψη:

Εφιαλτικές δηλώσεις Γερμανού γιατρού για Αθήνα: «Είναι σπαρακτικό αυτό που είδαμε»

«Μόνο κάποιος που διαβάζει Bild θα αρνούνταν τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες αυτή την περίοδο» αναφέρει ο γερμανός γιατρός Κρίστιαν Χάασεν, ο οποίος μαζί με επτά συναδέλφους του, έκανε τετραήμερη περιοδεία σε ελληνικά νοσοκομεία, ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και κοινωνικά ιατρεία. «Είναι σπαρακτικό αυτό που είδαμε στην Αθήνα» δήλωσε, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
«Εικόνες μίας μέχρι χτες ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που μετατρέπεται ταχύτατα σε τριτοκοσμική πόλη. Είδαμε ασθενείς με φυματίωση κι άλλους που ακρωτηριάζονται γιατί δεν θεραπεύτηκε έγκαιρα το διαβητικό τους πόδι» αναφέρει «εντυπωσιασμένος» από την εμφάνιση στη χώρα μας «ξεχασμένων» ασθενειών.

«Ο υπουργός Υγείας κλείνει με το έτσι θέλω τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και αφήνει εκατομμύρια πολίτες ακάλυπτους τουλάχιστον για έναν μήνα. Την ίδια ώρα υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία τα οποία καταρρέουν λόγω των μέτρων λιτότητας», προσθέτει.

«Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα δούλευε άψογα και δεν χρειαζόταν αλλαγές, όμως εδώ οι πολιτικοί σας ενσυνείδητα το καταστρέφουν, αυτό είναι ανήθικο» τονίζει.

Η κινητοποίηση των γερμανών γιατρών έγινε με πρωτοβουλία του έλληνα συναδέλφου τους, ψυχιάτρου, Αγοραστού Αγοραστού. Οργανώθηκε αυτό το ταξίδι πραγματογνωμοσύνης και θα ακολουθήσουν δημόσιες συζητήσεις και δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά στη Γερμανία, σχετικά με τα όσα διαπίστωσαν και μπορούν να καταμαρτυρήσουν από την Ελλάδα. Στα σχέδια τους είναι και η αποστολή βοήθειας.

«Θέλουμε να δείξουμε στους Έλληνες ότι δεν είναι μόνοι και ότι δεν σκέφτονται όλοι όπως η Μέρκελ» σημειώνει.

Ο γιατρός Μπέρναρντ Βίντερ, περιγράφοντας την νοοτροπία που υπάρχει στην Γερμανία για την Ελλάδα λόγω της «γραμμής» των εκεί ΜΜΕ, αναφέρει: «Ακόμη και ευαισθητοποιημένοι συνάδελφοί μας, όταν η συζήτηση έρχεται στην Ελλάδα, αλλάζουν στάση. Τους μιλάς για ανθρωπιστική κρίση και σου απαντούν ‘ε καλά όταν δεν δουλεύεις, αυτά παθαίνεις’».

Ο κ. Χάασεν προσθέτει: «Πώς να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος; Θα τους φανεί εξωφρενικό, απίστευτο».

«Στη Γερμανία δεν νοείται ένας άνθρωπος να είναι ανασφάλιστος, ακόμη και ένας μακροχρόνια άνεργος», συμπληρώνει ο κ. Βίντερ, προσθέτοντας ότι στη Γερμανία υπάρχει συμμετοχή των ασφαλισμένων με ένα εισιτήριο των δέκα ευρώ για τα νοσοκομεία και πέντε ευρώ ανά συνταγή.

«Με αυτά τα χρήματα εξασφαλίζουν όλες τις θεραπείες και όλες τις εξετάσεις όσο ακριβές και αν είναι. Επίσης οι γιατροί δεν έχουν όριο σε ό,τι συνταγογραφούν. Και οι γερμανοί πολίτες αναγνωρίζουν την υπεροχή του δημόσιου συστήματος υγείας, ελάχιστοι καταφεύγουν σε ιδιώτες», λέει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό που «εντυπωσίασε» περισσότερο τους γερμανούς επιστήμονες ήταν το χάσμα μεταξύ όσων περιέγραφαν οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της διοίκησης που συνάντησαν και όσων διαπίστωσαν.

«Συναντήσαμε μανάδες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα, ανέργους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια, μετανάστες που ζουν επί 18 μήνες σε άθλια κρατητήρια, καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις γιατί δεν υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είδα μία εντελώς διαφορετική Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Βίντερ.

«Στην Ισπανία όπου ταξιδεύω συχνά, οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που συμβαίνει εδώ και αυτό τους κινητοποιεί» λέει ο κ. Χάασε. «Παντού η κουβέντα που ακούς είναι ‘να μη γίνουμε σαν την Ελλάδα’ – αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας είναι ο εφιάλτης τους» προσθέτει.

«Ακόμη κι αν κανείς παραβλέψει τους άστεγους, τους μετανάστες, τους κρατούμενους, τους εξαθλιωμένους των συσσιτίων, είναι αδύνατο να μην πιάσει ότι η ατμόσφαιρα της πόλης έχει αλλάξει δραματικά» λέει ο κ. Αγοραστός, αναφέροντας την εικόνα των άδειων βιτρίνων, των μαγαζατόρων μέσα σε άδεια μαγαζιά, τα καφέ της πόλης χωρίς κόσμο, των κατηφών και έτοιμων για καυγά ανθρώπων.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι η πόλη είναι σε βαθιά κρίση» αναφέρει, τονίζοντας ότι η έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους του κόσμου έχει να κάνει με το σοκ που έχουν δεχτεί και τους έχει «παγώσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*