Μαθήματα αλληλεγγύης διδάσκουν οι φίλοι μας στο Αμβούργο της Γερμανίας

Συναυλία υπέρ του Ιατρείου Ελληνικού

Συναυλία στήριξης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού διοργάνωσε τη Δευτέρα το Γενικό Προξενείο Αμβούργου. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά κινητού εξοπλισμού για υπερηχοκαρδιογραφήματα.

Η στήριξη του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) με τεχνικό εξοπλισμό ήταν το κίνητρο του ελληνικού Προξενείου Αμβούργου, το οποίο διοργάνωσε τη Δευτέρα (19/5/2014) υπό την αιγίδα του δημάρχου της πόλης συναυλία στην ευαγγελική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην καρδιά του Αμβούργου. Στην κατάμεστη εκκλησία το -κυρίως γερμανικό- κοινό άκουσε εξαιρετικούς νέους έλληνες τραγουδιστές του λυρικού θεάτρου σε τραγούδια και αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες όπερες. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη συναυλία που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο καρδιολόγος και εμπνευστής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) Γιώργος Βήχας, ο οποίος μετά τη συναυλία μίλησε στο μικρόφωνο της DW για το κοινωνικό ιατρείο που ξεκίνησε στα τέλη του 2011: «Δεν φανταζόμουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Δεν φανταζόμουν το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον όγκο των ασθενών που θα δεχόμασταν. Έχουμε φθάσει ήδη τις 28.000 επισκέψεις. Και βεβαίως δεν φανταζόμουν ότι δυόμιση χρόνια μετά δεν θα είχαμε χρονικό ορίζοντα για τον τερματισμό λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου. Γιατί ευχή όλων μας όταν ξεκινήσαμε ήταν να κλείσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κάτι που δυστυχώς προς το παρόν δεν δείχνει εφικτό».

Τρεις συναυλίες στήριξης διοργάνωσε το προξενείο Αμβούργου

Η δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη και ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ιδρυτής του ΜΚΙΕ Η δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη και ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ιδρυτής του ΜΚΙΕ

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο Αικατερίνη Δημάκη είπε στην DW ότι η διοργάνωση της συναυλίας ήταν στην ουσία η απάντηση του προξενείου στο αίτημα πολλών Γερμανών να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους Έλληνες που αντμετωπίζουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης:
«Κάναμε συνολικά τρεις συναυλίες. Οι πρώτες δύο στο Κίελο και τη Βρέμη ήταν αφιερωμένες στην “Κιβωτό του κόσμου” που έχει βραβευθεί διεθνώς και ασχολείται με παιδιά. Με την τρίτη θελήσαμε να στηρίξουμε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Τόσο ο εμπνευστής του Ιατρείου κ. Βήχας όσο και οι υπόλοιποι συντελεστές κάνουν ένα υπέροχο έργο με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση, βοηθούν όλο αυτόν τον κόσμο που έχει ανυπέρβλητα προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και όχι μόνο. Η συναυλία ήταν πολύ επιτυχημένη και νομίζω ότι πετύχαμε το στόχο που είναι να αγοράσουμε και να δωρίσουμε στο ΜΚΙΕ ένα κινητό εξοπλισμό για υπερηχοκαρδιογραφήματα, για να μπορούν οι γιατροί να επισκέπτονται ασθενείς που δεν είναι σε θέση να πάνε στο κοινωνικό ιατρείο».

Την εισαγωγή στα μουσικά έργα και την παρουσίαση των τραγουδιστών ανέλαβε η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη, που είναι διάσημη στη Γερμανία ως παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του Πρώτου Προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Μας είπε ότι συχνά οι Γερμανοί ζητούν την άποψή της για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα: «Πολλές φορές οι άνθρωποι στο Αμβούργο με ρωτούν για τις απόψεις μου αναφορικά με την κρίση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Για τους Γερμανούς ίσως είναι πιο εύκολο να έχουν απέναντί τους κάποιον που τον γνωρίζουν έστω και από την τηλεόραση και που μπορεί να τους μεταφέρει τα προβλήματα. Τους λέω ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα διαφορετικό σύστημα από ό,τι στη Γερμανία. Όταν ο κόσμος σε ξέρει και έχεις και ελληνική καταγωγή, αποδέχεται ευκολότερα όσα έχεις να πεις για την Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που μας μαθαίνετε»

H αφίσα της συναυλίας υποστήριξη του Ιατρείου Ελληνικού H αφίσα της συναυλίας υποστήριξη του Ιατρείου Ελληνικού

Ο γιατρός Γιώργος Βήχας δήλωσε συγκινημένος από τις εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης στο Αμβούργο. Αποδίδει τη διάθεση πολλών Γερμανών να βοηθήσουν στην αίσθηση ότι η κυβέρνησή τους φέρει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, ευθύνη για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα. «Η Γερμανία έχει εκδηλώσει τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη από κάθε άλλη χώρα στην Ελλάδα. Από ένα απλό email μιας Γερμανίδας που μας έγραφε “ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που μας μαθαίνετε”, με αποστολή φαρμάκων, ακόμα και ένα μηχάνημα υπερήχων από το Αμβούργο, που χρηματοδότησαν γερμανοί πολίτες και με το οποίο κάνουμε όλα τα υπερηχογραφήματα των ασθενών μας στο ΜΚΙΕ».

Μια διοργάνωση όπως η συναυλία στήριξης του κοινωνικού ιατρείου Ελληνικού δίνει στους Γερμανούς το πλαίσιο που χρειάζονται για να βοηθήσουν, λέει η πρόξενος Αικατερίνη Δημάκη: «Οι Γερμανοί είναι ένας λαός που δεν τους αρέσει το τυχαίο. Είναι οργανωμένοι, θέλουν πρόγραμμα, χρειάζονται ένα πλαίσιο. Και αυτό τους το προσφέραμε με αυτή τη συναυλία. Γι’ αυτό και είχε την ανταπόκριση που είχε. Όπως είδατε, ήταν μια πολύ μεγάλη εκκλησία, γεμάτη κόσμο».

«Έχουμε μεγάλη ανάγκη για φάρμακα»

Οι συντελεστές της εκδήλωσης μετά το τέλος της συναυλίας Οι συντελεστές της εκδήλωσης μετά το τέλος της συναυλίας

Ο γιατρός Γιώργος Βήχας αναφέρθηκε στις άμεσες ανάγκες που έχει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το οποίο παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε ανασφάλιστους, απόρους και ανέργους, καθώς και φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη: «Φάρμακα κυρίως για ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, ινσουλίνες, έχουμε μεγάλη ανάγκη από βρεφικά γάλατα, βρεφικά γάλατα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, γιατί έχουμε πάνω από 300 οικογένειες σε όλη την Αθήνα με παιδάκια 3-8 μηνών από γονείς που είναι άνεργοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτή την τροφή, παιδικά εμβόλια και δυστυχώς έχουμε μεγάλη ανάγκη για φάρμακα για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, η ηπατίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα

4 σχόλια στα “Μαθήματα αλληλεγγύης διδάσκουν οι φίλοι μας στο Αμβούργο της Γερμανίας
 1. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Να ποια είναι η ανθρωπίστρια της πλάκας, η Δημάκη: http://www.efsyn.gr/?p=226007

  • Ο/Η mkiellinikou λέει:

   Καλημέρα σας,

   Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κάθε λεπτομέρεια της ζωής ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε ή θα συνεργαστούμε. Εννοείται ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις που μπορεί να εκθέσουν τον αγώνα μας, μερικές όμως φορές βρισκόμαστε μπροστά σε καταστάσεις που είναι πέρα από τον έλεγχο μας. Θέση για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να πάρουμε, αφού δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, σίγουρα όμως ανάλογες πρακτικές είναι καταδικαστέες και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να συνδεθεί με αυτές το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

   Σας ευχαριστούμε θερμά που φέρατε στην προσοχή μας το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

   Με εκτίμηση,

   Χρήστος Σιδέρης
   Υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜΚΙΕ

 2. Ο/Η Chris λέει:

  Εμείς πάλι, άλλα ξέρουμε για την Δημάκη. Όποιος γνωρίζει γερμανικά μπορεί να δει το δημοσίευμα εδώ: https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/hamburg_journal/Hilfe-fuer-Shirley-Villanoeva,villanoeva102.html Αλλιώς να βοηθηθεί από την αυτόματη μετάφραση του google.

  • Ο/Η mkiellinikou λέει:

   Καλημέρα σας,

   Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κάθε λεπτομέρεια της ζωής ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε ή θα συνεργαστούμε. Εννοείται ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις που μπορεί να εκθέσουν τον αγώνα μας, μερικές όμως φορές βρισκόμαστε μπροστά σε καταστάσεις που είναι πέρα από τον έλεγχο μας. Θέση για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να πάρουμε, αφού δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, σίγουρα όμως ανάλογες πρακτικές είναι καταδικαστέες και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να συνδεθεί με αυτές το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

   Σας ευχαριστούμε θερμά που φέρατε στην προσοχή μας το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

   Με εκτίμηση,

   Χρήστος Σιδέρης
   Υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜΚΙΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*