Οι πρωτοβουλίες από το Μ. Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στην Ευρώπη συνεχίζονται

CmBny82WAAEOwPS.jpg large

Την Τρίτη 28/06, η επικεφαλής των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα. Rebecca Harms συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των επαφών του με αξιωματούχους της Ε.Ε. αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Όπως είναι γνωστό η κα. Rebecca Harms επανειλημμένα έχει εκφράσει την στήριξη της στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνει γνωστό το δράμα που βιώνουμε με την λιτότητα.  Στο πλαίσιο αυτό μας ζητήθηκε να συντάξουμε μια επιστολή με όλα μας τα αιτήματα και θα αναλάμβανε η ίδια να την παραδώσει στο κ. Τσίπρα, όπως και έγινε.  Μαζί με την επιστολή ευχήθηκε ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί να συναντήσει εκπροσώπους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού αλλά και άλλων κοινωνικών ιατρείων ώστε να συζητηθούν όλα αυτά τα προβλήματα (που μαστίζουν τον χώρο της δημόσιας υγείας).

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή όπως παραδόθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

+++

Αξιότιμε Κε Πρωθυπουργέ,

Από το 2010, από την εφαρμογή δηλαδή του πρώτου μνημονίου, το σύστημα υγείας στη χώρα μας υπέστη δύο βασικές αλλαγές οι οποίες σταδιακά δημιούργησαν τις τραγικές επιπτώσεις που βιώνουμε σήμερα. Η πρώτη αλλαγή ήταν η υποχρηματοδότηση και η δεύτερη οι μειωμένες έως και μηδενικές, μέχρι πριν από λίγο καιρό προσλήψεις ,τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μείωση των δαπανών στην υγεία από 7% περίπου του ΑΕΠ πού ήταν μέχρι το 2009, έχει σήμερα μειωθεί στο 3,5 % με 4% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος σήμερα στα άλλα κράτη της ΕΕ είναι 7%.

Ενδεικτικά η νοσοκομειακή δαπάνη ενώ το 2012 ήταν περίπου 2 δις ευρώ, το 2015 ήταν 1,3 δις και το 2016 1.15 δις.

Από το 2013 έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι επιπτώσεις από αυτή τη περικοπή των δαπανών και όχι μόνο, επιπτώσεις που στοιχειοθετούν αυτό που πολύ σωστά ονομάζουμε ανθρωπιστική κρίση.

Σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

1) Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας. Από 2,7% το 2010 στο 4% το 2014

2) Αρνητική σχέση στο δείκτη γεννήσεων\θανάτων από το 2011.

Το 2014 οι γεννήσεις ανήλθαν σε 92.148 παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 2013 που ήταν 94.134.  2,1% σε έναν χρόνο!

Σε αντίθεση οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 1,17% και ανήλθαν σε 113.740 το 2014, από 111.794 το 2013.

Από την Eurostat εκτιμάται πως αυτό το αρνητικό πρόσημο της φυσικής μεταβολής θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση τον συνολικό  πληθυσμό μέχρι το 2050.

3) Αύξηση της νοσηρότητας.

– Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου από 1,4% το 2009 αυξήθηκε στο 2,0% το 2015

– Σακχαρώδης διαβήτης από 7,9% το 2009 στο 9,2% το 2015

– Κατάθλιψη από 2,6% το 2009 στο 4,7% το 2015.

4) Μελέτη HELLAS HEALTH VI του2015 του ινστιτούτου κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής:

-ένας στους τέσσερις πολίτες που λαμβάνει φάρμακα σε τακτική βάση έχει μειώσει την κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων.

–  ένας στους πέντε καθυστερεί να εκτελέσει ή και δεν λαμβάνει τελικά τη συνταγή λόγω αδυναμία πληρωμής της σχετικής δαπάνης.

5) Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης Europ Health Consumer Index ( ECHI), η οποία αξιολογεί τα συστήματα υγείας 35 χωρών βάσει 48 δεικτών η Ελλάδα το 2015 κατείχε την 28η θέση, ενώ το 2012 την 22η. ( 2013 25η, 2014 27η).

Η μείωση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις σε αυτά τόσο σε φάρμακα όσο και σε νοσοκομειακά υλικά.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κάθε μήνα χορηγεί είτε φάρμακα είτε υλικά σε 4 με 5 δημόσιες δομές κατά μέσο όρο.

Από την μείωση των προσλήψεων οι επιπτώσεις επίσης είναι τραγικές, ενδεικτικά θα αναφέρω δύο:

–  η υπολειτουργία των ΜΕΘ με  την ημερήσια λίστα αναμονής να είναι 20 – 30 ασθενείς με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές

– ο μέσος χρονος αναμονής των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπείες να είναι 4 με 5 μήνες με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Μέχρι το 2014 οι ανασφάλιστοι ασθενείς δεν είχαν καμία πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Το καλοκαίρι του 2014 η τότε κυβέρνηση δίνει για πρώτη φορά πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής όπως οι ασφαλισμένοι, και πρόσβαση στη νοσηλεία μέσω των τριμελών επιτροπών. Δυστυχώς στη πράξη απέτυχαν και τα δύο γιατί οι ανασφάλιστοι ασθενείς στη πλειονότητα τους δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής για τα φάρμακα τους και οι τριμελείς επιτροπές δεν λειτούργησαν ποτέ. Ο νόμος τότε δεν έδινε καμία πρόσβαση για αυτούς τους ασθενείς σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Η δική σας κυβέρνηση πριν από τρείς μήνες περίπου ψήφισε έναν νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο ορίζονται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ( που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί), δίνεται για πρώτη φορά πρόσβαση σε αυτούς τους ασθενείς σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά μόνο σε δημόσιες δομές, και καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές και οι ασθενείς εισάγονται και νοσηλεύονται δωρεάν μόνο με το ΑΜΚΑ τους.

Ένας νόμος πολύ καλύτερος από τον προηγούμενο αλλά για να λειτουργήσει στη πράξη χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα υγείας τόσο τα νοσοκομεία όσο και τα ΠΕΔΥ. Έχουμε ήδη παραδείγματα από ασθενείς που αποδεικνύουν πως στη πράξη δεν εφαρμόζεται και είναι στη διάθεση σας.

Και με αυτόν τον νόμο συνεχίζουμε να έχουμε ασθενείς δύο κατηγοριών, τους ασφαλισμένους με πρόσβαση τόσο στο δημόσιο σύστημα όσο και στους ιδιώτες με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και τους ανασφάλιστους με πρόσβαση μόνο στο δημόσιο σύστημα. Έτσι π.χ. για μια αξονική τομογραφία ό μέσος χρόνος αναμονής για τους ασφαλισμένους είναι 4 με 5 μέρες ενώ για τους ανασφάλιστους 20 με 25 μέρες και αυτό στις περιοχές που υπάρχει ή που λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Στις περιοχές που δεν έχουμε αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο;

Θα μπορούσα να σας αναφέρω πάρα πολλά παραδείγματα και ακόμη περισσότερες επιπτώσεις από τη λιτότητα στην υγεία και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση.

Αυτό που επιδιώκουμε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια είναι να εξαιρεθεί η υγεία από τις πολιτικές λιτότητας. Αυτό ζητούμε και από εσάς! Να γίνει με πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης μια πανευρωπαϊκή καμπάνια-ενημέρωση για τις τραγικές επιπτώσεις που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, από τις πολιτικές λιτότητας με έμφαση στην υγεία και να διεκδικήσει η Ελληνική κυβέρνηση να βγει η υγεία από αυτή τη ‘’λογική’’ της λιτότητας. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που μπορούν να σταθούν αρωγοί αυτής της προσπάθειας, όπως η Πρόεδρος των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Rebecca Harms η οποία έχει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά και άλλοι Ευρωβουλευτές.

Να προτάξουμε όλες αυτές τις τραγικές επιπτώσεις που στοιχειοθετούν την ανθρωπιστική κρίση και να απαιτήσουμε με βάση το Ευρωπαϊκό αλλά και το Διεθνές δίκαιο να σταματήσει η λιτότητα στην υγεία. Να απελευθερωθεί η υγεία από την μέγγενη των μνημονίων.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, να γίνει μια σωστή μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, μόνο έτσι θα σταματήσει να αυξάνεται η θνητότητα και η νοσηρότητα στη χώρα μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Βήχας
Καρδιολόγος

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*