Μια «κριτική» για το παιδικό θεατρικό που ανεβάζουν οι εθελοντές μας

DSC03393

Η Μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν! – Πρώτη Παράσταση 11 Οκτωβρίου 2015

Ο σπουδαιότερος συγγραφέας πολιτικού θεάτρου ο Μπέρτολτ Μπρεχτ πίστευε ότι το θέατρο είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την αφύπνιση του λαού. Για αυτό το λόγο ακριβώς υποστήριζε ότι πρέπει να είναι κατανοητό από όλους. Ποιο είδος θεάτρου λοιπόν είναι απόλυτα κατανοητό από όλους ανεξαιρέτως; Αυτό δεν είναι άλλο από το παιδικό θέατρο για μικρούς και για μεγάλους, όπως μας συστήνει το έργο του ο Γιώργος Βήχας «Η Μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν«.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Τα τρία κακά ξωτικά του δάσους θέλουν δική τους την πολιτεία των ανθρώπων και με τη δικαιολογία ότι οι άνθρωποι καταστρέφουν το δάσος τους επιβάλλουν τη φτώχεια και τη δυστυχία! Με ποιο τρόπο μπορούν οι άνθρωποι να τους αντιμετωπίσουν; Πως θα προλάβουν το κακό; Άραγε υπάρχει κάποιος τρόπος να νικηθούν τα πανίσχυρα ξωτικά; Η Νεφέλη προσπαθεί να βρει τη λύση ταξιδεύοντας στο δάσος μέχρι την πολιτεία της μουσικής. «Πρέπει να ψάξεις να βρεις τη μελωδία της ζωής! Πρέπει να πιστέψεις πως υπάρχει!» της λέει η νεράιδα. Μη ζήσεις τη ζωή σου παρέα με το φόβο!!!»  θα τα καταφέρει; Ποια είναι η δύναμη που μπορεί να εξοντώσει τα ξωτικά;

Η «Μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν» είναι ένα πολιτικό έργο μεταμφιεσμένο αριστοτεχνικά σε ένα παιδικό παραμύθι. Ένα παιδικό παραμύθι, όπου δε θα υπάρξει ενήλικας θεατής που να μην το παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα από την αγωνία για την εξέλιξη της πλοκής, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει ούτε το γέλιο, ούτε το δάκρυ.

Πάνω στη σκηνή θα απολαύσετε έναν εκπληκτικό ερασιτεχνικό θίασο να παίζει επαγγελματικά, σκηνοθετημένο υποδειγματικά και με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού από τη Βεατρίκη Βίνος. Στην εναρκτήρια σκηνή της οικογένειας, ο θεατής αναγνωρίζει αμέσως επί σκηνής τη δική του οικογένεια. Αγωνιά και γελά με συγκίνηση μαζί της (ευρηματικότατη η βαρηκοΐα του παππού). Στο έργο του Γιώργου Βήχα η οικογένεια που βλέπουμε επί σκηνής έχει διπλή υπόσταση, καθώς ταυτόχρονα με την οικογένεια του καθενός μας ατομικά, συμβολίζει και μια πολύ μεγαλύτερη «οικογένεια» όλων μας.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα κωμικό ντελίριο με την εντυπωσιακή εμφάνιση των τριών ξωτικών. Οι διάλογοι και η κίνηση τους στη σκηνή αποτελούν ένα καταπληκτικό συνδυασμό Commedia dell’arte και βουβού σινεμά με ξεκαρδιστικές ατάκες. Η «Τρόικα» των ξωτικών με τα ευφάνταστα ονόματα και τα υπαινιχτικά κουστούμια επιδεικνύει πανηγυρικά τη διαχρονική γελοιότητα των ηγετών της λαίλαπας του ιμπεριαλισμού, τόσο με τη μορφή του ναζισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και με τη σύγχρονη μορφή του άκρατου και αδηφάγου καπιταλισμού των αγορών και των θεσμών.

Χωρίς να αποκαλύψουμε περισσότερα, για να μη χαλάσουμε την επικείμενη απόλαυση και έκπληξη σας, θα αναφέρουμε μόνο ότι όσο προχωρά το έργο προς τη λυτρωτική κορύφωση του, συνειδητοποιούμε όλο και πιο έντονα ότι ο Γιώργος Βήχας κάνει σύγχρονο πολιτικό θέατρο. Η «Μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν» είναι ένα πολιτικό έργο που είναι τόσο επίκαιρο και ζωντανό, ακριβώς τη στιγμή που γράφεται η Ιστορία μπροστά στα μάτια μας, όπως ήταν αντίστοιχα στην εποχή τους πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπρεχτ και «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.

Ο Μπρεχτ είχε πει αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες για να τη σώσουν. Είχε πει επίσης ότι οι πολίτες μιας χώρας που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται και ότι ο άνθρωπος που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει. Ο Γ. Βήχας μας δείχνει γιατί πρέπει να αγωνιστούμε. Γιατί αν δεν αγωνιστούμε, αλλά περιμένουμε έναν ήρωα να μας σώσει αδιαφορώντας για την πολιτική, είμαστε υπέρ της πολιτικής που μας επιβάλλεται και έχουμε ήδη χάσει.

Ο Μαχάτμα Γκάντι κατάφερε να νικήσει τους Άγγλους εισβολείς της χώρας του, καλώντας το λαό της Ινδίας να προβάλει μη βίαιη παθητική αντίσταση. Ο Γιώργος Βήχας μας καλεί να προβάλουμε μη βίαιη, αλλά ενεργητική αντίσταση! Μας προτρέπει, προκαλεί και προσκαλεί να κάνουμε μια καθημερινή και αναίμαχτη επανάσταση! Μας εμψυχώνει ατομικά και συλλογικά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, όχι μόνο για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, αλλά το κυριότερο για να μη ζήσουμε τη ζωή μας παρέα με το φόβο!

Σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη Μελωδία που έκανε τα αστέρια να μιλήσουν!

Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος

Εθελοντής ΜΚΙΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*